Méně odpadu, lepší život: Proč potřebujeme snižovat množství odpadu


Odpady přehlcují naši planetu a představují významný problém pro životní prostředí. Konzumní společnost tento problém dále zhoršuje. Každý z nás naštěstí ale může přispět k jeho řešení. Malé každodenní změny mohou vést k větší udržitelnosti, zlepšení našeho životního standardu a často i k finančním úsporám. Tento článek si klade za cíl ukázat, jakými konkrétními kroky může každý jednotlivec přispět ke snižování množství odpadu. Představíme praktické tipy a rady, jak omezit spotřebu plastových a papírových obalů, jak se vyhnout jednorázovým výrobkům, jak třeba využít věci, které již vlastníme a jak přispívají i Pražské služby.

Používání opakovaně použitelných produktů

Opakovaně použitelné produkty představují zásadní krok směrem k udržitelnosti. Ať už si cestou do práce kupujete cappuccino nebo si během polední pauzy jdete pro oběd, můžete si s sebou vzít vlastní kelímek nebo obědovou krabičku. Mnoho kaváren v Praze vám dokonce nabídne i malou slevu za použití vlastního kelímku. Opakovaně použitelné lahve na vodu jsou dalším skvělým příkladem. Kromě toho, že snížíte množství plastového odpadu, ušetříte i peníze za jednorázové obaly a přispějete k ochraně životního prostředí.

Omezování nákupů potravin v jednorázových obalech

Volba nebalených potravin v obchodech nabízí další způsob, jak snížit spotřebu plastů. Namísto předbaleného melounu můžete například zakoupit celý kus nebo použít opakovaně použitelné bavlněné sáčky na zeleninu a ovoce. V poslední době se také rozšířil trend bezobalových obchodů, kam si přinesete vlastní obal, jako třeba sklenici nebo krabičku, a můžete nakoupit široký sortiment produktů od těstovin a ořechů až po zeleninu, ovoce nebo i prací prášek.

Renovace a opravy věcí, které již vlastníme

Rozsáhlým polem snižování odpadu je i renovace a oprava věcí, které už máme nebo je někde levně seženeme. Týká se to kupříkladu opravy nábytku nebo spotřebičů, které mohou prodloužit jejich životnost a snížit potřebu nových nákupů. Někdy můžeme sami třeba starý stůl obrousit a přetřít jinou barvou a hned pro něj najdeme nové využití v našem interiéru. Nebo nechat starý gauč přečalounit, retro věci jsou v dnešní době hodně trendy a jako nové nejsou úplně laciné. Každá oprava představuje krok k udržitelnějšímu životnímu stylu a přidává určitou hodnotu věci samotné.

Další příklady, jak přispět k větší udržitelnosti 

Nákupy v second hand obchodech nám zase umožňují získat unikátní a často vysoce kvalitní kousky do šatníku za drobné. Dalším trendem je tzv. swapping neboli česky „výměna“. Swap je akce, kam přinesete oblečení, či jiné věci z vaší domácnosti, pro které již nemáte využití a naopak si odnesete jiné skvělé kousky. Je to příležitost, jak si dělat navzájem radost a dát věcem další využití namísto toho, abyste je vyhodili. 

Jde to i jinak s Pražskými službami 

Pražské služby se svojí kampaní „Jde to i jinak“ snaží přiblížit a edukovat, jak důležité je používání ekologických alternativ, které mohou významně přispět k ochraně životního prostředí. V rámci omezování spotřeby jednorázových plastů, vůči kterým se dlouhodobě vymezují, popularizují jejich alternativy, jako jsou síťovky, opakovaně použitelné nápojové lahve a hrnky. Pražské služby přistupují také k pořádaným akcím co možná nejekologičtěji a nejšetrněji k životnímu prostředí. Například vodu si na jejich akcích můžete zdarma načepovat u speciálního stojanu pouze do zálohovaných kelímků nebo do vlastní lahve. Jídlo pak stánkaři podávají na papírových táccích a používají dřevěné příbory, aby zajistili udržitelnost a snadnou recyklaci.

Je důležité si uvědomit, že i malé změny mohou mít velký dopad, pokud se k nim připojí dostatečný počet lidí. Společně můžeme přispět k ochraně naší planety a zajištění lepší budoucnosti pro nás i pro další generace.

Zdroje: https://www.praha5.cz/vytrid-to-prazske-sluzby-radi-kam-se-specifickymi-druhy-odpadu/

https://www.nature.org/en-us/about-us/where-we-work/united-states/delaware/stories-in-delaware/delaware-eight-ways-to-reduce-waste/

+ There are no comments

Add yours