Česko jde příkladem: sběr textilního odpadu bude dostupnější


Evropané každoročně vyhodí kolem 7 milionů tun oblečení, což odpovídá přibližně 16 kg na osobu. Česká republika se rozhodla tento problém aktivně řešit a omezit rostoucí množství textilního odpadu.

Každý rok se v Česku vyhodí přibližně 180 000 tun textilu, přičemž jen 3 až 4 procenta se dostanou do kontejnerů na směsný odpad. K recyklaci se vytřídí 39 000 tun, 75 000 tun, které nejsou recyklovatelné kvůli kontaminaci, končí na skládkách.

Ministerstvo životního prostředí České republiky oznámilo plány na zavedení povinného sběru textilního odpadu od roku 2025. Tato iniciativa má za cíl sladit zemi s evropskou směrnicí o nakládání s odpady a zajistit, aby více textilu bylo recyklováno a zvyšovala se efektivita snah o recyklování.

V současné době má Česká republika kolem 10 000 sběrných míst na textil. Nový plán má za cíl jejich počet rozšířit a dostat je i na dostupnější místa, jako jsou obecní úřady nebo obchody, podobně jako je tomu u baterií a elektrického odpadu.

Hlavními zdroji textilního odpadu v EU jsou oblečení a domácí potřeby. Odhaduje se, že 4 až 9 procent produktů uvedených na trh je zničeno ještě před tím, než jsou vůbec použity, což odpovídá mezi 264 000 a 594 000 tun textilu ročně.

Ve více než polovině států EU je již povinné sbírat textil odděleně, ale toto opatření většinou zachycuje pouze textil vhodný k opětovnému použití. Lucembursko a Belgie mají nejvyšší míru odděleného sběru textilu, těsně následované Nizozemskem a Rakouskem. Tyto země mají různorodý sběrný systém pokrývající vesnice, města a obce, ale žádná z nich nezachytí více než polovinu svého textilního odpadu.

Zdroj:

https://www.euronews.com/green/2024/05/31/europeans-throw-away-7-million-tonnes-of-clothes-a-year-czechia-is-making-recycling-compul

+ There are no comments

Add yours