Přeměna odpadu: Od popelnice až k recyklovaným výrobkům


Přemýšleli jste někdy, co všechno se děje s odpadem od chvíle, kdy ho vyhodíte do barevné popelnice? Třídění a následné zpracovávání materiálů je z hlediska udržitelnosti, ochrany přírody a ekologie nesmírně důležité. V následujícím článku vám přiblížíme, jak celý proces funguje, včetně toho, co se s odpadky děje na třídicích linkách Pražských služeb. Nakonec také přidáme pár příkladů, co nového může díky recyklaci vzniknout.

Vše začíná tříděním

Správné a důsledné třídění je základ úspěchu, pro řadu domácností a firem je to v dnešní době standard. A co víc, v Praze můžeme skoro na každém kroku potkat barevné popelnice na tříděný odpad. Opakování je matka moudrosti, a proto připomínáme: Papír patří do modrého kontejneru, plast a nápojové kartony do žlutého, sklo do zeleného nebo bílého a kov do šedého. Vyseparovaný odpad popeláři odvezou na třídicí linky, kde dochází k jeho dalšímu dotřiďování.

Proces dotřiďování na třídicí lince

Pražské služby dokážou na svých separačních linkách dotřídit plasty, papír a kovové obaly podle druhu materiálu. V recyklačním řetězci jde o klíčový bod. Pečlivě roztříděný odpad se slisuje do balíků a odveze ke zpracovatelům. Pokud vás zajímá, jak funguje například poloautomatická třídicí linka Pražských služeb na kovy, můžete se na to podívat zde. Na třídicí lince papíru to funguje takto.

Využití recyklovaných materiálů

Co může z odpadků, které jsou na první pohled bezcenné, vzniknout? Z recyklovaného papíru třeba lepenkové krabice, bloky, sešity i toaletní papír. Vlákna, která již nelze recyklovat na nový papír, se používají k výrobě izolačních výplní, plat na vejce, ruliček a podobně. Z kovů to jsou nejčastěji nové plechovky a konzervy, své uplatnění najdou i ve stavebnictví a průmyslu. Staré PET lahve se často využívají na výrobu těch nových, dále fleecového oblečení, spacáků, textilií a výplní do aut. Z plastových tašek, sáčků a fólií firmy vyrábí třeba kvalitní fólie, v případě horší kvality pytle do košů a tak podobně.

Recyklace přispívá ke snižování odpadu, těžby a využívání nových surovin. Významně pomáhá chránit přírodní zdroje, snižuje emise skleníkových plynů a navíc přináší řadu ekonomických výhod, protože je levnější. Tak až si příště budete recyklované výrobky kupovat, vzpomeňte si na tento článek a také na to, jakou cestu musely urazit.

Zdroje: https://www.trideniodpadu.cz/jak-se-recykluje-papirhttps://www.trideniodpadu.cz/jak-se-recykluji-napojove-plechovkyhttps://www.samosebou.cz/2020/03/31/jaka-je-cesta-plastoveho-odpadu/
https://www.epa.gov/recycle/recycling-basics-and-benefitshttps://www.maine.gov/dep/waste/recycle/whatrecyclablesbecome.htmlhttps://ecoresources.net.au/why-is-waste-sorting-important/

+ There are no comments

Add yours