Až třetina jídla se ve školních jídelnách vyhodí. Největší problém jsou polévky


Školní jídelny v Praze vyhodí 31 % uvařeného jídla, hlavně kvůli neodhlášeným obědům a neoblíbeným polévkám. Tento problém odhalil výzkum organizací Zachraň jídlo a INESAN, který probíhal ve čtyřech pražských školních jídelnách. 

Výzkum probíhal ve školách se 400 až 600 žáky. Vědci vážili celkovou hmotnost uvařeného jídla a následně zbytky z přípravy, nevydané pokrmy a zbytky z talířů. Výsledky ukázaly, že v jídelnách se průměrně vyhodí 33,8 kilogramů odpadu na každých 100 kilogramů připraveného jídla. 

Polovina odpadu pochází ze zbytků, které děti nechají na talíři (48 %), nevydané pokrmy pak tvoří 43 %. Pouze 9 % odpadu vzniká při přípravě jídla. V průměrné škole s 500 žáky se ročně vyhodí jídlo v hodnotě 600 000 korun.

Výzkum také odhalil, že některé pokrmy jsou pro děti obzvlášť neoblíbené. Nejvíce jídla zůstává na talíři u špenátu s bramborem a vejcem, průměrně 190 gramů na porci. Naopak nejméně dětí vyhazuje krupicovou kaši (30 gramů), bramborák nebo rybí prsty s bramborovou kaší (40 gramů).

Polévky představují zvláštní problém, protože čtyři pětiny žáků je systematicky vynechávají. I když školy připravují polévky méně často, stále se mnoho z nich nevydá. U dvou ze čtyř zkoumaných škol se třetina připravených polévek vůbec neservíruje.

Organizátoři výzkumu plánují workshopy, které by mohly navrhnout řešení. Lepší plánování počtu porcí, zlepšení objednávkových systémů a vzdělávání žáků i personálu jsou klíčové kroky k omezení plýtvání.

Zdroj: https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ve-skolnich-jidelnach-se-vyhodi-tretina-jidla.deti-nejedi-polevky-ukazal-vyzkum

 

+ There are no comments

Add yours