Nigérie od příštího roku zakáže používání jednorázových plastů


Nigérie zakázala používání jednorázových plastů ve vládních kancelářích jako předzvěst celostátního zákazu, který začne platit příští rok v lednu. Tento krok by mohl způsobit rozruch v zemi, která je silně závislá na plastech.

Nedávná studie americké agentury pro mezinárodní rozvoj zjistila, že Nigérie patří mezi největší světové znečišťovatele plasty. Ročně vyprodukuje přes 2,5 milionu tun plastového odpadu, z nichž více než 70 % končí v mořích a na skládkách.

Zakázány budou jednorázové plasty včetně brček, příborů či plastových lahví. Nigérie národní politiku na snížení znečištění plastovým odpadem oznámila v roce 2020, kdy celkový roční plastový odpad činil přibližně 1,5 milionu tun. 

Od té doby plastový odpad výrazně vzrostl v rychle rostoucích městech, jako je Lagos, kde podle výzkumu Programu OSN pro životní prostředí denně končí na ulicích 50 až 60 milionů použitých plastových sáčků na vodu.

V lednu Lagos oznámil zákaz jednorázových plastů a polystyrenu, který je hojně využíván v gastronomii a dodávkách pouličních prodejců, s tím, že ucpává kanalizace a vodní kanály.

Nigérie také připravuje novou politiku používání plastů, která se zaměřuje na postupné odstraňování plastového odpadu. Během pěti let očekává, že výrobci přejdou na alternativy a hodlá přísně regulovat dovoz.

Zdroj: https://www.reuters.com/sustainability/nigeria-ban-single-use-plastics-next-year-2024-06-26/



+ There are no comments

Add yours