Nejvíce znečištěnou řekou v Povodí Ohře je Bílina. Trápí ji vlhčené ubrousky


Řeka Bílina, která protéká severozápadem Čech, je aktuálně nejvíce znečištěnou řekou v Povodí Ohře. Jedním z hlavních problémů jsou vlhčené ubrousky, které obsahují nerozložitelné plasty a usazují se v sedimentu na dně řeky.

Jednorázové hygienické potřeby, zejména vlhčené ubrousky, se dostávají do vodních toků ve velkém množství. Tyto odpady ulpívají na dně toku nebo vegetaci, ale většina je odnášena dále po toku do vodních děl, nádrží či jezů, kde se trvale usazují. Jsou zdrojem mikroplastů a nositeli nebezpečných mikroorganismů, které mohou být rezistentní na různé chemikálie. Tento problém je obzvláště výrazný při silných deštích, kdy se směs srážkových a odpadních vod odkloní od čistíren odpadních vod a přímo vypouští do řek.

Vlhčené ubrousky představují také hrozbu pro kanalizace a čističky odpadních vod, kde mohou způsobovat ucpání a poruchy čerpadel. Kromě nich by se do toalety neměly házet ani zbytky jídel, tuky, oleje, víčka od pasty, náplasti, obvazy, hrubé nečistoty, nedopalky cigaret či léky a chemikálie.

Bílina pramení v Krušných horách nedaleko Jirkova a slouží jako vodní zdroj pro výrobu pitné vody. Nicméně, již po několika kilometrech pod městem Jirkov je vidět zvýšené znečištění včetně vlhčených ubrousků. Ty se do Bíliny dostávají kvůli odlehčení z jednotného kanalizačního systému Jirkova.

Vodohospodáři upozorňují, že změny klimatu vedou k extrémům v rozložení srážek, kdy sucho střídají přívalové srážky. To má významný vliv na funkčnost jednotných kanalizačních systémů. V období bez dešťů je veškerá voda odváděna na čistírnu odpadních vod. Během srážek však musí být kanalizace a ČOV technicky chráněny proti přetížení, což vede k vypouštění směsi odpadních a srážkových vod přímo do vodních toků.

Zdroj: https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bilina-je-nejvic-znecistenou-rekou-v-povodi-ohre.mimo-jine-kvuli-vlhcenym-ubrouskum




 

 

 

 


+ There are no comments

Add yours