Voda bez plastu: Udělejme krok k čistší budoucnosti


Jednorázové plastové lahve jsou velkým nepřítelem životního prostředí. Podle loňské zprávy Univerzitního institutu OSN pro vodu, životní prostředí a zdraví vzrostl celosvětově mezi lety 2010 a 2020 jejich prodej o neuvěřitelných 73 %. A tipnete si, jak dlouho může trvat samotný rozklad takové jedné PETky? Až 1 000 let. A to zdaleka nejsou všechna jejich negativa. Lahve z plastu najdeme téměř všude kolem nás, nicméně můžeme jejich nadužívání předejít. V článku se podíváme na to, jaké existují alternativy a proč je jejich omezování důležité.

Statistiky a dopad plastových odpadů na životní prostředí

V přírodě se plastové lahve rozkládají na mikroplasty, které kontaminují potravu a vodu, zároveň vylučují toxické chemikálie, jež ovlivňují zvířata a potravní řetězce. Nebezpečný je i pro mořské živočichy v oceánech, do plastu se mohou zamotat nebo ho považovat za potravu. V neposlední řadě má PET negativní dopady na ovzduší, protože se vyrábí z fosilních paliv.

Podle již zmíněné zprávy vyprodukoval v roce 2021 průmysl balené vody přibližně 600 miliard plastových lahví a obalů, což vedlo ke vzniku asi 25 milionů tun odpadu z plastu. Kolem 85 % všech plastových lahví ale skončí jako odpad, z něhož se většina nezrecykluje. To zní celkem strašlivě, ne? Největším producentem plastového odpadu jsou Spojené státy, za nimi pak Indie a Čína. Podle aktuálních údajů dosahuje Česká republika míry recyklace a energetického využití vytříděných plastových odpadů 86 %. To nás řadí mezi země s nejvyšší mírou recyklace v Evropě.

Mohu sám něco změnit?

Samozřejmě! Existují alternativy, které zahrnují opakovaně plnitelné lahve vyrobené např. ze skla nebo nerezové oceli. Ty skleněné jsou hygienické a recyklovatelné, nerezové jsou odolné a izolují teplotu. Stačí mít jen jednu a nemusíte každý den před prací nebo tréninkem běhat do obchodu pro vodu v plastu. Jednoduše si ji naplníte doma kohoutkovou. Jako na to v kampani Pražských služeb na podporu ekologických návyků poukazuje i herec Vašek Matějovský: „Přemýšleli jste někdy nad tím, kolik plastových lahví použijete za týden? Co za měsíc? A kolik je to za rok? A co teprve kdyby to dělali všichni?“ Pražské služby se snaží zábavnou formou edukovat i na sociálních sítích. Například na Instagramu naleznete několik videí i příspěvků třeba právě k plastovým lahvím. Nejen v Praze můžete využít i pítkové fontány, kde si vodu dotočíte jednoduše a zadarmo, osvěžíte se a zároveň ochráníte životní prostředí.

Zdroje:

https://edition.cnn.com/2023/03/16/world/plastic-water-bottles-un-report-climate/index.html

https://www.samosebou.cz/2023/10/25/infografika-o-trideni-plastu-v-cr-jak-jsme-na-tom/

https://www.youtube.com/shorts/S1w6pMRwAnw

https://www.instagram.com/prazske_sluzby/?hl=cs

+ There are no comments

Add yours