Mapa, která vám pomůže se zálohováním plechovek a PET lahví


Léto sice skončilo, ale tím rozhodně nekončí vaše cestování. Pokud vás čeká v nejbližší době nějaká zahraniční cesta, mohla by se vám hodit nová interaktivní mapa, kterou vytvořila Iniciativa pro zálohování.

Je skvělé, pokud chcete i na dovolené šetřit životní prostředí, ale chápeme, že v dnešní době může být těžké vyznat se v zálohových systémech jednotlivých zemí. Různé evropské země mají odlišně nastavené systémy záloh, a právě to je důvod, proč vznikla interaktivní mapa, na které snadno zjistíte, jak je na tom vaše destinace.

Základní pravidlo, které platí napříč všemi zeměmi, je, že nápojový obal se vždy musí vrátit ve stejné zemi, ve které byl produkt zakoupen. Mapa však obsahuje spoustu praktických informací navíc, konkrétně třeba to, co, kde a jak vracet.

S vratnými a zálohovanými PET lahvemi a plechovkami se aktuálně setkáte v šestnácti evropských zemích, jako je například Švédsko, Island, Rumunsko, Malta nebo Německo. Ve stejné fázi příprav jako naše země jsou například naši sousedé Polsko a Rakousko, dále také Turecko, Portugalsko, Řecko a další. Zálohované systémy se teprve zvažují v Itálii, Francii, Španělsku, Bulharsku, Slovinsku a Belgii.

U nás ministerstvo životního prostředí už na konci roku 2023 představilo návrh zákona na zavedení systému, a první zálohovanou plechovku či PET lahev s největší pravděpodobností budeme moct vrátit během roku 2026. Je to rozhodně dobrý krok, protože je prokázáno, že systém záloh šetří přírodní zdroje. Díky tomu mohou lahve či plechovky vznikat z recyklátu získaného právě z vrácených obalů, nikoliv z panenského materiálu. To sníží spotřebu energie a zároveň i uhlíkovou stopu obalů.

Zdroj: https://jdemeokrokdal.cz/zalohovani-v-zahranici/

+ There are no comments

Add yours