Krkonoše jsou o tři tuny odpadu lehčí


Koncem minulého týdne proběhla akce Čisté Krkonoše, během které pracovníci Správy KRNAP a dobrovolníci z řad široké veřejnosti uklízeli podél turistických cest. V rámci akce se mimo jiné podařilo zlikvidovat i historickou černou skládku pod Labskou boudou.

Akce byla velmi úspěšná, z Krkonoš zmizely dokonce tři tuny odpadků! Podobný úklid se v okolí turistických cest organizuje pravidelně dvakrát ročně, a bohužel je stále co sbírat. Ředitel Správy KRNAP Robin Böhnisch nicméně říká, že pocitově je odpadků méně. Vysvětluje si to především tím, že začínají fungovat osvětové kampaně, kterým se již několik let věnují, a lidé tak dodržují základní pravidlo: co si do hor přinesou, to si také odnesou. Zároveň si návštěvníci více všímají pohozených odpadků a rovnou je sbírají.

Ačkoliv černé skládky nejsou úplně téma číslo jedna, i tak se na některé při úklidu narazí, zejména ty historické. Nyní tak došlo například ke zlikvidování historické černé skládky pod Labskou boudou, o které ani pracovníci Správy KRNAP neměli tušení, neboť na tato místa chodí jen výjimečně. K tomuto „objevu“ byli přizváni i pracovníci Krkonošského muzea ve Vrchlabí, protože bylo možné, že skládka bude obsahovat i nějaké zajímavé historické artefakty. Ukázalo se, že Labská bouda toto místo brala jako smetiště. Nalezlo se především mnoho lahví, ale také porcelán nebo železný odpad. Vybrané předměty byly převezeny do muzea, kde budou uloženy v depozitáři, aby dokumentovaly historii Krkonoš a výbavu horských bud té doby. Jedním ze zajímavých nálezů byl například hrníček s nápisem „Zackenfall Baude“, což je bouda u vodopádu Kamieńczyka. Tento prvorepublikový hrníček tedy pochází z pruské strany hor. Jak se dostal na toto místo, bude možná navždy záhadou.

Zdroj: https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/tiskove-zpravy/krkonose-jsou-opet-cistejsi-3

+ There are no comments

Add yours