Už potřetí se letos konala soutěž Reborn Design. O ceny usilovalo 69 projektů z Česka i ze zahraničí.


Soutěže pořádané technologickou firmou Lavris a studiem produktového ekodesignu Plastenco se zúčastnili produktoví designéři a architekti Fakulty architektury ČVUT a Mendelovy univerzity, ale také studenti z programu Erasmus z Anglie, Maďarska či Polska. Cílem je vytvořit z odpadu designové a funkční výrobky.

Tvůrci během soutěžního klání pracovali s materiály, které dodávali především partneři soutěže. Jedná se o papír ze stíracích losů Sazka a z knih od Reknihy, strečové fólie a vázací pásky od firmy LIKO-S či plastové obaly na výrobky BAT. Jedná se obvykle o druhotné suroviny, jejichž osud by byl jinak zpečetěn na skládce nebo ve spalovně; v případě losů od Sazky by je čekala ekologická likvidace. Soutěžící měli tři měsíce na navržení designového a zároveň udržitelného řešení, v rámci kterého museli využít minimálně 95 % materiálu ze zmíněných soutěžních kategorií.

Kromě tří zmíněných kategorií byla vyhlášena i čtvrtá, speciální, jejíž zadání bylo luxusní dárky z odpadu. O vítězích rozhodovala jedenáctičlenná porota, ve které zasedli akademici, zástupci partnerů a odborníci na cirkulární ekonomiku. Hodnotícími kritérii jsou nejen design, ale také potenciál produktu k uvedení na trh.

Vítězem kategorie papír a zároveň také absolutním vítězem se stal Václav F. Matyáš se svým projektem deodorizačních eko puků Motmal, vyrobených z výherních a neprodaných stíracích losů, rýžové kaše a kávové sedliny s přidáním svěží vůně. Porotu tyto eko puky zaujaly především precizním zpracováním a tím, že byly dovedeny prakticky do fáze, kdy jsou připraveny k reálnému využití. Zástupci společnosti Sazka by s Václavem proto rádi spolupracovali a výrobek dále rozvíjeli.

Ve druhé kategorii byly hlavním výrobním materiálem strečové fólie, vázací pásky a pěnové dilatační čtverečky, vše od výrobce montážních příček a zelených fasád LIKO-S. Nejlépe si s nimi poradila Anežka Petrláková, která navrhla organizér na výkresy Eightröll, který využijí architekti i designéři.

Materiál do zbývajících kategorií poskytla firma BAT, která pro tabákové výrobky používá polypropylenové obaly. A právě z nich měli soutěžící studenti vytvořit jak designy, které se využijí v rámci eventů BAT, tak právě i luxusní dárky pro zaměstnance k třicetiletému výročí firmy.

Vítězkou v kategorii plastových obalů se stala Karolína Petřeková, která navrhla popelník do auta na elektrické cigarety. Nejlepší luxusní dárek navrhla Natálie Toporková, a stal se jím difuzér MILJÖRÖK.

Všem oceněným gratulujeme a palce držíme i účastníkům nadcházejícího ročníku, který přinese nové materiálové výzvy mladým talentům v oblasti udržitelného designu.

Zdroj: https://forbes.cz/budoucnost-ekodesignu-vitezove-reborn-design-2024-meni-odpad-v-udrzitelne-poklady/

+ There are no comments

Add yours